Home

Občanské sdružení

Válečný pomník ve Vísce PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Sobota, 23 Červenec 2016 12:24

Válečný pomník ve Vísce bude odhalen 3.9.2016

Už dva roky si připomínáme sté výročí první světové války. V Čechách, jež byly součástí Rakouska-Uherska, boje neprobíhaly. Přesto se válka  dotkla celé země, tedy i Frýdlantska. Nastoupilo do ní totiž deset tisíc dobrovolníků z této oblasti, polovina mužské populace. Mnozí narukovali s vírou, že se brzy vrátí. To se nenaplnilo, válka trvala čtyři roky, navíc mnoho vojáků se nevrátilo, v bojích padli. Ztráty na lidských životech byly obrovské. Oběti jsou připomínány pomníky padlým spoluobčanům. Na Višňovsku se dochovaly dva: jeden ve Vísce a druhý v Loučné.

Pomník obětem  z Vísky byl postaven naproti elektrárně. Kým a kdy se přesně neví, možné je, že stavba byla pořízena v souvislostí s uvedením do činnosti vodní elektrárny v roce 1922. Existenci pomníku poznamenaly dvě události. V padesátých letech minulého století neznámým vandalem byla zničena deska se jmény padlých, v roce 2010 pomník smetla povodňová vlna z povrchu zemského. V Občanském sdružení Víska, z.s.jsme se rozhodli pokusit se pomník obnovit, a to i přes skutečnost, že padlými byli vesměs Němci. Není se co divit, pohraničí českých zemí bylo po staletí domovem mnoha německých spoluobčanů. Bylo tomu tak i ve Vísce. Oslovili jsme prostřednictvím Obce Višňová, jež je ze zákona majitelem pomníku, Ministerstvo obrany o poskytnutí dotace na výstavbu. Podařilo se. Část nákladů bude hradit, a na realizaci se podílet,  Obec Višňová .  Žádost vypracoval Ing. Vladimír Lacina. Autorem projektu je Ing. Karel Kocman, rodák z Vísky. Ve výsledné podobě vycházel z původního vzhledu. Zhotovitelem pomníku budou Kamenoprůmyslové závody ze Šluknova. Použijí  libereckou žulu. Desky zhotoví z bronzplastu firma Arthouse Hejtmánek z Prahy, která je mimo jiné autorem desky na pomníku Tongrund u Frýdlantu. Zjistit jména padlých bylo doslova detektivní prací. Vladimír Lacina spolu s Güntrem Krausem, amatérským badatelem z Frýdlantu, navštívili řadu archívů a muzeí. Uspěli, ze dvou zdrojů nezávislých na sobě, se jim podařilo dát dohromady jména 11 padlých a čtyř nezvěstných obyvatel Vísky, kteří byli uvedeni na původním pomníku. Památník bude stát na téměř totožném místě jako ten co byl postaven krátce po válce, tedy kousek od elektrárny. Pro zajímavost – hmotnost pomníku bude přes tři tuny.

K odhalení pomníku dojde v sobotu 3.září. Započne mší za všechny padlé v 1.sv.válce v kostele ve Višňové od 14.30 hodin. Samotný akt odhalení je naplánován na 16.00 vystoupením vojáků v dobových uniformách. Poté historikové připomenou průběh 1.sv.války. Pomník posvětí vojenský kaplan Petr Šabaka. Válečné události a tehdejší dobu připomenou historické artefakty a flašinetář. Od 17.00 hodin bude následovat doprovodný program v kulturním domě. Představí se zde zástupce Spolku vojenské historie Petr Fiala a historik Severočeského muzea Liberec. Ke shlédnutí bude i výstava zaměřená nejen na samotnou válku, ale i život v regionu v té době. Program doplní hudební doprovod.

Aktualizováno Sobota, 23 Červenec 2016 12:29
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.