Home

Občanské sdružení

PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Středa, 08 Září 2021 21:27

Dub ochránce součásti 20 letého hlasovaní v anketě Strom roku

Nadace Partnerství, organizátor každoroční ankety o nejvýznamnější Strom roku ČR pořádá u příležitosti 20 výročí existence soutěž s názvem Výlety ke stromům, tedy k dosavadním vítězům. Na webu www.stromroku.cz/výlety jsou zveřejněny pravidla soutěže zároveň se stručným popisem jednotlivých vítězů. Náš Strom – dub letní je představen následovně:

Dub zachránce

Pokud se nějaký strom může pyšnit silným příběhem, je to právě Vísecký dub. Při ničivé povodni doslova zachraňoval životy.

Tisíciletá voda v roce 2010 zatopila dvě třetiny domů v malé osadě Víska. S sebou brala vše: domovy, auta, silniční most, fotbalové hřiště, nenávratně poškodila i historický hrázděný dům. Víska byla odříznuta od okolního světa. Několik dní bez elektřiny, vody a zásobování. Škody však mohly být daleko větší, kdyby nebylo dubu, pozdějšího vítěze Stromu roku.

Dub svým strategickým postavením a silným kmenem zastavil nebezpečné naplaveniny, která by jinak srovnaly se zemí další hrázděnky. Tím zachránil život dvěma lidem, které ze střechy domu nakonec evakuoval do bezpečí vrtulník. Stromu začali místní později říkat Dub ochránce. A to dalo podnět k přihlášení dubu do ankety Strom roku.Za výhru místní vybudovali posezení z kmenů jiných dubových stromů, připomínající naplaveniny z ničivé povodně. Z té se strom vzpamatoval a dodnes rozevírá ochranou korunu nad místními obyvateli.

Ba co víc: z okolí dubu se stal hojně navštěvovaný areál. Občanské sdružení Víska obnovilo pomník obětem 1. světové války zničený povodní.  Pod korunou dubu vznikla i „Kronika Vísky pod širým nebem“, která seznamuje návštěvníky s historií nedaleko stojící funkční vodní elektrárny z roku 1923, poukazuje na krásu hrázděných domů a přibližuje příběh pomníku postaveného na počest posádky amerického letadla, které se zřítilo v roce 1945 nedaleko Vísky.

Třešničkou na dortu bude v nejbližších dnech postavená zvonička, která má sloužit jako pomyslné poděkování Dubu ochránci za jeho záchranářskou roli. Není snad jednoho dne, aby u dubu nezastavil turista. Není divu, Višňová, a tedy i Víska, je součásti Pašerácké cyklostezky, vedoucí z německé Hartawy u Hrádku nad Nisou a končící v Andělce u polských hranic.

Čas od času se pod dubem konají akce pro širokou veřejnost – ať už jde o kulaté výročí připomenutí ničivé povodně, vysvěcení pomníku nebo jen sousedské posezení a koncert.„Radost máme především z toho, že se nám podařilo důstojně oslavit 100 výročí založení republiky. Dokonce nás navštívil i T.G. Masaryk na koni,“ říká František Tuhý z Občanského sdružení Víska.




Aktualizováno Středa, 08 Září 2021 22:07
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.