Home

Občanské sdružení

Napsal uživatel František Tuhý   

Zahradník Brožík opět v akci

Od roku 2018 pořádá Občanské sdružení Víska přednášku, s praktickou ukázkou, jak prořezávat ovocné stromy, ale nejen je, na jaře. Mnozí možná namítnou, co jim tam může každý rok říkat nového? Stále je co. Za prvé zahradník Luděk Brožík nemůže jedním výkladem obsáhnout veškerou problematiku, kterou příroda v oblasti zahradničení obnáší, za druhé posluchači se obměňují, za třetí ti stálí občas za ten rok něco zapomenou ….

Letošní ročník poznamenalo bláznivé počasí. Azurové nebe v mžiku bylo vystřídáno sněžením s vánicí, že občas se pan Brožík na štaflích ztrácel s očí, hotová Sodoma Gomora. Na situaci pohotově zareagoval moderátor Jiří Štern otázkou “Nevadí takovéto počasí prořezávce?“ „Nevadí, pokud v ten moment nemrzne“ odvětil zahradník.

Otázek bylo přehršle. Co je terminál? Jak na staré stromy vysoké třeba 5 metrů? Jak tvarovat korunu? Kdy prořezávat peckoviny či jádroviny? Co je plodonosný výhon? Kdy je to vlk, kdy ne? Které dřeviny se nesnáší? Jaké postřiky použít? Jak správně vkomponovat hnůj do země u stromu … Stále bylo na co se ptát. Na vše bylo zodpovězeno,, pan Brožík je prostě skvělý. Klidně by zvládl roli odborníka v televizním naučném pořadu. Nejfundovanější dotazy měly dvě přítomné dámy: paní Eva Šoltysová z Frýdlantu a paní Soňa Růžičková z Andělky. Pravděpodobně mají velké zahrady, bohaté, pestré, takže zkušeností mají na rozdávání a zahrádka je pro ně opravdový koníček. Ty si ze zahradnického semináře asi odnášely nejvíce rad. A účasti jistě nelitovaly, i přes počasí, že by jsi psa nevyhnal.

 

 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.