Home

Občanské sdružení

Obec Višňová zasedala ve Vísce PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Pátek, 29 Září 2023 09:45

 

Obec Višňová zasedala ve Vísce

Rozlehlost obce Višňová, kam spadá i Víska, je veliká. Od Vísky až po Andělku je to cca 9 km. A tak je logické, že účast občanů z těchto vzdálených obcí je na veřejných zasedání Obecního zastupitelstva Višňová malá, sporadická. Jak se říká: „To už musí bejt“. A tak vítaný je trend, který nasadil současný starosta Ing. Michal Scheidl. Přiblížit OZ občanům prostřednictvím výjezdních zasedání. Na jaře se konalo v Andělce, 14.9.2023 ve Vísce. Vísečáci to náležitě ocenili. Po skončení oficiální části, kdy na programu byly, kromě tradičních bodů, i informace Frýdlantské vodárenské společnosti, dodatek smlouvy o spolupráci VP Andělka s.r.o., výběrová řízení na čtyři plánované stavby, v diskusi dostali prostor i místní občané, což patřičně využili. Poukazovali na aktuální problémy, které je trápí. Velkou pozornost věnovali poldru, stavbě, která má zachránit Vísku před přívalovými dešti. Funkčnost zatím nebyla prokázána díky milosrdné přírodě, za to exteriér dělá ostudu obci už teď. Dvoumetrové bodláky namísto trávníku, z 50 jeřábů polovina stromů uschlých „díky“ zanedbanému zavlažování v loňském roce, neschůdná přístupová cesta … Ze slibovaného skvostu Povodí Labe hrůza. V jakém je to kontrastu s obdobnou stavbou v Heřmanicích. Na to navazuje další malér – zanesené koryto 30 cm vrstvou bahna Krčeleckého potoka protékajícího dolní Vískou, kdy hrozí úplné ucpání a Víska bude pod vodou bez ohledu na poldr, který bude pak úplně zbytečný.

Na rozlehlost celé obce doplácí Víska v současné době i při svozu velkoobjemového a nebezpečného odpadu. V roce 2012 se podařilo OS Víska přesvědčit tehdejší zastupitelstvo, že není fér nutit místní, aby tento odpad dopravovali pouze na jediné možné místo a to ke kostelu ve Višňové a rozhodly zvolit dva termíny. Na jaře z Andělky, na podzim z Vísky. To se bohužel před dvěma roky změnilo a vrátilo k praxi před deseti lety. Sdělení, že je to kvůli tomu, že podražily náklady na odvoz na centrální skládku neobstojí. Pořád rozdílná vzdálenost obcí 9 km zůstává. Vrátili jsme se o 10 roků zpět.

Roky je neřešená křižovatka u Odehnalů. Rozbitá komunikace zapříčiněná neexistujícím odtokem vody, vymletým stavem vozovky, hrozí dopravní nehodou, což je též alarmující.

Na všechny připomínky reagoval starosta Michal Scheidl. Ubezpečil občany, že některé výtky se už řeší, další budou projednány s kompetentními orgány. O všem bude OS Víska informováno.

Aktualizováno Pátek, 29 Září 2023 09:58
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.